Малката стихосбирка Поетическо огледало“ с автори Мира Душкова и Живодар Душков

...
Малката стихосбирка Поетическо огледало“ с автори Мира Душкова и Живодар Душков
Коментари Харесай

В Център за изкуство и култура „Блок 14“ представят стихосбирката „Поетическо огледало“

Малката стихосбирка „ Поетическо огледало “ с създатели Мира Душкова и Живодар Душков събира два разнообразни поетически почерка, подчинени на обща житейска орис.

Тя е знак, че родители и деца биха могли да обединят в едно креативните си сили.

Двамата поети замислят книгата да излезе тъкмо през 2021 година, с цел да трансфорат житейската математика в поетическа игра, защото тогава бащата, роден през 1947 година, навършва 74 години, а дъщерята (род. 1974 г.) – 47.

При конструирането на книгата създателите сортират един на различен своите произведения от издадените към този момент техни стихосбирки. Така се обрисуват двете елементи. В частта „ 4 + 7. Аз и той “ поетесата се показва с 4 стихотворения, а поетът – със 7. Във втората част „ 7 + 4. Тя и аз “ дъщерята помества 7 текста, а бащата – 4. По подобен метод празните огледала от първата корица на „ Поетически огледала “ се изпълват със наличие – с произведения, в които персоналните трепети заемат централно място, само че и с произведения с общочовешко звучене, тъй като усеща като обич, вяра, отчаяние и прочие нямат един-единствен адрес.

Редактор на книгата е Велислава Донева, учител в Русенския университет.

За създателите

Мира Душкова е поетеса, литературовед и книжовен историк, учител в Русенския университет, началник на катедрата по български език, литература, история и изкуство. Автор e на осем книги (художествени и научни). Носител на национални награди и оценки за лирика, есеистика и хуманитаристика.

Живодар Душков е стихотворец, историк, държавник, до 2010 година е учител в Русенския университет. Автор е на повече от 40 книги. Носител на национални награди и оценки за художествена литература, публицистика и за преподавателската си активност, притежател на Наградата „ Русе “ в региона на публицистиката (2007).
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР